Hluboká v pohybu

sportovní a kulturní spolek

Montessori dílničky uvedou rodiče i děti do příběhu

Ostatní
Zveřejněno: 26. 1. 2022

Patronka sportovních Montessori jeslí Karla Peldová v článku odpovídá na časté dotazy rodičů:


Po Vánocích jste zahájili další kurz s názvem „Montessori dílničky“, který má rodiče a jejich nejmenší seznámit s tím, jak v jeslích pracujete. Kdy přesně kurz probíhá a je možné jej navštívit i jednorázově?

Jsme si vědomi toho, že pro nemalou část rodičů je téma Montessori stále abstraktním pojmem. Proto je kurz určen širší veřejnosti, posláním je představit účastníkům základy naší filozofie, metod a postupů. Na výběr je v každém týdnu ze dvou termínů, délka kurzu je stanovena na deset týdnů, kurz probíhá v čase 14.00–15.30 h. Dílničky jsou strukturované do několika okruhů, nicméně je lze navštěvovat v libovolné četnosti.

 

Má kurz hodně společného s běžnou docházkou dítěte do jeslí? Dá se obojí kombinovat?

Ano, i zde funguje vše na principu spojených nádob. Montessori dílničky rozhodně doporučuji všem, kteří v budoucnu uvažují o docházce do našich jeslí nebo do školky. Kurz jim pomůže přesvědčit se na vlastní kůži, že je pro ně pokračování v prostředí Montessori vhodné. Nebo zjistit, zda jejich předsudky a očekávání byly oprávněné. Díky přítomnosti rodiče je navíc pro dítě adaptace na nové prostředí a tváře mnohem snažší. Batole se lépe spřátelí s osobu, která se možná v budoucnu stane každodenní průvodkyní na jeho cestě za poznáním.

 

Je kromě kurzovného potřeba počítat s dalšími náklady, například na pořízení pomůcek?

Během kurzu používáme nejrůznější vybavení, které je v jeslích k dispozici. Od rodičů se očekává pouze dobrá nálada a ochota spolupracovat. Není vyžadována žádná investice do speciálních pomůcek ani materiálů. Aktuální kurz dílniček pokračuje do poloviny března, za celý tým se těším na vaši návštěvu!

 


Filozofie Montessori dílniček:
„Podporujeme jedinečnost dětí od samého počátku!“
 

Vše, co si dítě osvojí v prvních třech letech života, je jeho součástí napořád!

Pokud si přejete vychovat citlivé, sebevědomé, zdravé a zodpovědné děti, které budou samostatně přemýšlet, budou úspěšné a snadno se zorientují ve světě, je Montessori svět právě pro vás.

 

Odnesete si hlavní poznatky inspirované diplomovými kurzy Montessori 0–3.

Během dílniček pomohou průvodkyně rodičům uvidět a pochopit, jak na to. Nejmenší děti fungují na speciálních frekvencích, na které se v kurzu naladíte i vy. K tomu si odnesete spoustu inspirace a konkrétních námětů.

 

Tvorba osobnosti začíná pochopením, aktivitami i úpravou prostředí.

Zjistěte, jak si snadno přizpůsobit svou domácnost pro nejmenší, aby se v ní snadno zorientovali a vybudovali si správné návyky. Spolu s tím jsou jesle i dílničky zaměřeny na rozvoj několika oblastí:

1) Praktický život – jak ovládnout zipy, knoflíky, oblékání, jak namazat máslo na chléb, oloupat vejce, nakrájet zeleninu, prostřít stůl a poklidit;

2) Psychosenzomotika – jak otevírat, navlékat, upevňovat, vkládat, třídit, šroubovat a prozkoumávat;

3) Komunikace a jazyk – je se vyjádřit slovy a objevit jejich význam, jak chápat obrazy a symboly, jak a proč pracovat s básničkami, říkadly nebo rytmem;

4) Kreativní sebevyjadřování – jak hrát s citem na hudební nástroje, tančit, vyjádřit se skrze pohyb, hudbu a výtvarnou činnost, jak tvořit, malovat, kreslit, lepit, stříhat, modelovat…


...a to vše způsobem, aby to děti bavilo!

 

Rezervace na 777 147 740.
Autor článku: Aleš Dokulil

Související články

Naši partneři

Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo školství
Ministerstvo obrany
Jihočeský kraj
České Budějovice
Skupina ČEZ
Hluboká
Hluboká